LIVE TEXT | Război în Ucraina. Inițiativa armistițiului, grav criticată în spațiul informațional rus. Lupte intense în Soledar, Bakhmut și Capul Kinburun

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Inițiativa armistițiului, grav criticată în spațiul informațional rus. Lupte intense în Soledar, Bakhmut și Capul Kinburun

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni în zona Capului Kinburn din regiunea Mykolaiv și dețin poziții pe o insulă din râul Nipro din regiunea Herson pe 6 ianuarie.

Ajunul Crăciunului în Ucraina. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.24 Ministerul ucrainean al Apărării a dezvăluit date despre stocurile de rachete și drone din Rusia. Oleksiy Reznikov a menționat că rezervele rusești sunt epuizate din cauza războiului împotriva Ucrainei. Astfel, Federația Rusă și-a redus semnificativ stocul de rachete începând cu 24 februarie 2022, când armata rusă a invadat teritoriul Ucrainei. Cât despre dronele kamikaze iraniene, Kremlinul mai are doar 12% dintre ele. Potrivit ministrului Apărării, Oleksiy Reznikov, în acest moment Moscova mai are doar 19% din rachetele strategice de înaltă precizie și aproximativ 78% din rachetele tactice. În același timp, el a indicat că rușii au 11% din rachetele Iskander, 9% din Calibre și 16% din X-101 pe care le dețineau la începutul războiului. Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kyrylo Budanov, a spus că Rusia are suficiente rezerve de rachete pentru două sau trei lovituri masive. Potrivit acestuia, ocupanții economisesc „rachetele” pentru că sunt insuficiente și nu pot produce altele noi. Mai târziu, el a declarat că până în martie a acestui an, problema disponibilității muniției în armata rusă, în special muniția de artilerie, va deveni foarte evidentă. Potrivit acestuia, stocurile de muniție ale rușilor se vor reduce la 30%.

Sursa: Unian.ua

Sursa: Unian.ua

UPDATE 05.57 Forțele ruse și ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Svatove pe 6 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse au efectuat un atac la sol, limitat, în apropiere de Stelmakhivka (15 km nord-vest de Svatove). Un blogger rus a susținut că atât trupele ruse, cât și cele ucrainene duc bătălii poziționale în direcția Svatove și că trupele ucrainene au atacat fără succes pozițiile rusești de lângă Kuzemivka (13 km nord-vest de Svatove). Bloggeri ruși au indicat, de asemenea, că elemente din Districtul Militar de Vest — în special Brigada 27 Independentă de Infanterie Motorizată a Armatei 1 de Tancuri de Gardă și Divizia 3 de Infanterie Motorizată a Armatei 20 de Arme Întrunite — sunt active lângă Svatove.

image

UPDATE 05.31 Forțele ruse și ucrainene au continuat operațiunile ofensive lângă Kreminna pe 6 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Makiivka (22 km nord-vest de Kreminna) și Ploshchanka (16 km nord-vest de Kreminna). Un blogger rus a indicat că elemente ale Regimentului 752 Infanterie Motorizată de Gardă din Divizia a 3-a de Infanterie Motorizată a Armatei a 20-a de Arme Întrunite luptă în apropiere de Makiivka. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au încercat mai multe contraatacuri fără succes pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul râului Balka Juravka, care curge între Ploshchanka și Kreminna.Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că grupurile ucrainene de sabotaj și recunoaștere sunt active la sud-vest de Kreminna, între Serebrianka și Hryhorivka.

UPDATE 04.47 Surse ruse au susținut că forțele ruse au câștigat teren în Soledar pe 6 ianuarie. Mai mulți bloggeri au raportat că forțele Grupului Wagner au luat cu asalt Bakhmutske (la 10 km nord-est de Bakhmut și chiar la sud de Soledar) în noaptea de 5 spre 6 ianuarie și au pătruns în centrul orașului Soledar. Un blogger a postat imagini cu un luptător al Grupului Wagner, care se pare, s-ar fi aflat în centrul orașului Soledar, deși luptătorul spune că este prea devreme pentru a spune că au capturat în întregime localitatea. Un blogger a susținut că trupele ruse au avansat până la Krasnopillia, la 4 km nord-vest de Soledar, și că gruparea ucraineană din Bakhmut este sub amenințarea încercuirii, ca urmare. ISW nu a observat încă alte informații vizuale care să se coroboreze cu aceste afirmații ale rușilor. Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigojin, a subliniat în mod deosebit că trupele Wagner sunt responsabile pentru aceste câștiguri pretinse, dar că discuția despre capturarea totală a Soledarului este prematură. Prigojin continuă să se poziționeze pe sine și pe forțele Grupului Wagner ca unici actori responsabili pentru câștigurile din zona Bakhmut, așa cum a menționat anterior ISW.

image

UPDATE 04.31 Trupele ucrainene au continuat să apere pozițiile la nord-est și la sud de Bakhmut pe 6 ianuarie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bakhmutului; nord-est de Bakhmut lângă Spirne (30 km nord-est), Soledar, Krasna Hora (5 km nord); și la sud de Bakhmut, lângă Klishchiivka (7 km sud-vest) și Kurdyumivka (13 km sud-vest). Serviciul de Grăniceri de Stat ucrainean a subliniat că forțele ucrainene au neutralizat un punct de lansare a grenadelor rusești în direcția Bakhmut pentru a preveni pregătirile pentru un alt contraatac rusesc în zonă. Bloggeri ruși au continuat să discute despre luptele la sud și nord-est de Bakhmut. Rusia a încercat în zadar să pună mâna pe Bakhmut din august 2022 - de aproape jumătate de an. Orașul este acum distrus în proporție de 60%.

UPDATE 03.52 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive de-a lungul periferiei de vest a orașului Donețk pe 6 ianuarie. Statul Major ucrainean a declarat că trupele ruse au atacat lângă Pervomaiske (la periferia de nord-vest a orașului Donețk) și Marinka și Pobieda (la periferia de sud-vest a orașului Donețk). Un blogger rus a raportat, de asemenea, că au avut loc lupte la nord-vest de orașul Donețk, lângă Nevelske și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka. Miliția Populară a Republicii Populare Donețk (DNR) a postat imagini video despre consecințele unui atac al Brigăzii 5 a DNR asupra unei grupări ucrainene din Marinka. Bloggerii au publicat filmările pentru a evidenția intensitatea operațiunilor din Marinka.

UPDATE 03.27 Forțele ruse nu au efectuat niciun atac la sol revendicat sau confirmat în vestul Donețkului sau în estul oblastului Zaporijia pe 6 ianuarie și au continuat bombardamentele de rutină de-a lungul liniei de contact în această zonă. Ministerul rus al Apărării (MOD) a evidențiat utilizarea sistemelor de artilerie termobarică în vestul regiunii Donețk, indicând că forțele ruse ar putea folosi acest activ militar la nivel de district pentru a prioritiza operațiunile în această zonă.

UPDATE 02.48 Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au efectuat operațiuni în zona Capului Kinburn din regiunea Mykolaiv și dețin poziții pe o insulă din râul Nipro din regiunea Herson pe 6 ianuarie. Un blogger rus a susținut că forțele ucrainene desfășoară în prezent activități de recunoaștere în zona Kinburn. Un alt blogger rus a publicat imagini, pe 6 ianuarie, cu unități rusești Spetsnaz trăgând asupra pozițiilor ucrainene de pe insula Velyki Potemkin, la sud-vest de orașul Herson, în delta fluviului Nipro. Surse ruse au susținut că forțele ruse își mențin pozițiile pe insulă pe 5 ianuarie. Surse ruse au folosit imagini postate pe 5 ianuarie pentru a susține că forțele ruse au capturat insula.

image

UPDATE 02.29 Forțele ucrainene continuă să lovească pozițiile rusești în zonele din spatele liniei frontului, în sudul Ucrainei. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit forțele ruse în Havrylivka Druha, regiunea Herson, pe 5 ianuarie, rănind grav 100 de militari ruși. Bloggeri ruși au susținut pe 6 ianuarie că forțele ucrainene au bombardat Oleshky și Kakhovka în regiunea Herson, precum și Tokmak și Dorozhnianka în regiunea Zaporijia. Un canal Telegram din Regiunea Herson a amplificat rapoartele locale pe 6 ianuarie conform cărora locuitorii au auzit explozii în vecinătatea Radensk, regiunea Herson. Primarul ucrainean al Berdyansk, Viktoria Halitsyna, a raportat pe 6 ianuarie că locuitorii au auzit 11 explozii în Berdyansk, regiunea Zaporijia.

UPDATE 02.11 Forțele ruse au continuat loviturile de artilerie de rutină la vest de Hulyaipole, pe malul drept al râului Nipro în regiunile Dnipropetrovsk și Herson și în regiunea Mykolaiv. Surse ucrainene au raportat că forțele ruse au lovit orașul Herson, Beryslav, Nikopol și Ochakiv.

UPDATE 01.55 Autoritățile și liderii militari ruși continuă să se confrunte cu reacții negative pentru răspunsurile lor la atacul ucrainean din 31 decembrie asupra unei baze rusești din Makiivka, regiunea Donețk. Locuitorii regiunii Samara au scris o petiție prin care cer ca autoritățile ruse să publice lista militarilor uciși în bombardament, după ce guvernatorul regiunii Samara, Dmitri Azarov, a confirmat pe 2 ianuarie că personalul mobilizat din regiunea Samara a murit în respectiva lovitură aplicată de armata ucraineană. Un militar rus mobilizat care a supraviețuit bombardamentului de la Makiivka a postat un videoclip pe 3 ianuarie în care susține că responsabili pentru incident sunt comandanții batalionului și regimentului rus. ISW evaluează că spațiul informațional rusesc continuă să profite de atacul ucrainean de la Makiivka pentru a critica problemele endemice din aparatul militar rus.

UPDATE 01.43 Surse oficiale ucrainene continuă să raporteze că forțele ruse și oficialii de ocupație se pregătesc pentru un alt val de mobilizare în teritoriile ucrainene ocupate. Statul Major ucrainean a raportat la 6 ianuarie că angajații ai birourilor de recrutare militară din orașul Donețk au început să colecteze informații despre rezidenții care au 17 ani pentru înregistrarea militară la 1 ianuarie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 6 ianuarie că forțele ruse iau vestele antiglonț de la funcționarii publici de ocupație pentru a oferi personalului mobilizat în următorul val. Centrul de Rezistență a raportat că birourile de recrutare militare de ocupație rusă din Horlivka, regiunea Donețk au prezentat un nou plan de mobilizare.

UPDATE 01.19 Șeful Republicii Cecene, Ramzan Kadîrov, continuă să-și extindă structurile militare paralele. Kadîrov a susținut pe 6 ianuarie că peste 9.000 de luptători s-au antrenat la Universitatea Forțelor Speciale (Spetsnaz) din Gudermes, Cecenia. Facilitatea oferă un curs de pregătire tactică accelerată de două săptămâni voluntarilor care mai târziu se desfășoară în Ucraina alături de forțele ruse. Nu este clar în ce calitate și cu ce formațiuni militare ruse servesc în prezent absolvenții universității, în Ucraina. ISW evaluează că Ramzan Kadîrov își promovează în mod obișnuit eforturile de a crea structuri militare paralele bazate în Cecenia pentru a obține favoarea președintelui rus Vladimir Putin și pentru a-și extinde influența politică și militară.

UPDATE 01.08 Se pare că formațiunile militare ruse de voluntari se luptă cu accesul la provizii și echipamente. O sursă afiliată BARS-13 (Rezerva Rusă de Luptă) a declarat pe 5 ianuarie că batalionul BARS-14 format din voluntari are nevoie de sprijin financiar pentru a achiziționa uniforme de iarnă, generatoare, sobe cu gaz și alte provizii de bază. Sursa afiliată BARS-13 a susținut că batalionul BARS-14 servește în prezent într-un sector dificil al frontului Svatove din regiunea Lugansk. Armata rusă a lansat inițiativa de a crea rezerve ale armatei de luptă ruse în toamna anului 2021 și și-a propus să recruteze 100.000 de voluntari, dar în mare parte nu a reușit să facă acest lucru înainte de invazia Ucrainei în februarie 2022.Aceste formațiuni BARS au fost recent active în regiunea Lugansk de-a lungul liniei Svatove-Kreminna. În acest context, tensiunile dintre forțele parastatale și cele convenționale ruse din Ucraina ar putea crește. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 6 ianuarie că personalul convențional mobilizat rusesc este din ce în ce mai supărat că personalul Grupului Wagner și forțele cecene au prioritate în ceea ce privește cazarea și primirea muniției și a altor echipamente militare. ISW a evaluat anterior că dependența armatei ruse atât de forțele convenționale, cât și de cele parastatale, cum ar fi grupul Wagner și unitățile cecene, va continua probabil să dăuneze capacității de luptă. Tensiunile crescute între aceste forțe convenționale și parastatale ar submina probabil și mai mult capacitățile de luptă ale forțelor ruse în Ucraina.

UPDATE 00.45 Bloggeri proeminenți ruși au continuat să-și folosească platformele pentru a milita pentru eradicarea identității culturale și etnice ucrainene. Comandantul Republicii Populare Donețk (DNR) Alexander Khodakovski a susținut pe 6 ianuarie că Rusia și Ucraina au în comun „un bazin genetic comun” și „un spațiu spiritual” pe care Ucraina le distruge pe măsură ce războiul continuă. Declarația lui Hodakovsky este o respingere clară a poporului ucrainean ca suveran și distinct de Rusia. În mod similar, un alt blogger proeminent a susținut că ideea unei etnii ucrainene nu a existat niciodată și a fost fabricată de „naționaliștii” ucraineni. Bloggerul a invocat conceptul de „Malorossiya” - ideea imperială rusă a teritoriului ucrainean ca parte în întregime subordonată Rusiei. Un alt corespondent de război rus a amplificat ficțiunea de dinainte de 24 februarie conform căreia Ucraina îi asuprește pe vorbitorii de limbă rusă și a susținut că războiul trebuie să continue pentru a restabili limba rusă pe „teritoriul viitoarei Ucraine”. Aceste voci proeminente și larg urmărite în spațiul informațional rusesc continuă să pledeze deschis pentru distrugerea poporului ucrainean. Atâta timp cât Kremlinul continuă să ofere spațiu pentru astfel de voci și cenzurează fără milă punctele de vedere care se abat de la propriile linii de informare, intenția din spatele războiului lui Putin rămâne clară.

UPDATE 00.22 Oficialii și bloggerii ruși au continuat să răspundă negativ la anunțul de încetare a focului făcut de președintele rus Vladimir Putin din 5 ianuarie, deoarece ostilitățile au continuat în Ucraina pe 6 ianuarie. Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a remarcat că o încetare a focului nu înseamnă că trupele ruse vor înceta să răspundă la „provocările trupelor ucrainene”, altfel forțele ruse riscă să ofere Ucrainei oportunitatea de a-și îmbunătăți pozițiile în zonele critice ale frontului. Declarația lui Pușilin a fost o critică implicită a anunțului de încetare a focului și exemplifică faptul că anunțul a fost primit prost de liderii militari ruși. Fostul comandant al militanților din Donbas în 2014 și proeminent blogger militar, Igor Girkin a numit încetarea focului „un pas îndrăzneț și decisiv către înfrângere și capitulare” pentru forțele ruse și a criticat conducerea rusă pentru că nu a învățat din rezultatele încetărilor anterioare ale focului din ultimii opt ani. Alți bloggeri proeminenți au profitat de anunțul de încetare a focului pentru a critica conduita războiului adoptată de către Kremlin și pentru a acuza conducerea rusă că i-a pus în pericol pe soldații ruși. Anunțul de încetare a focului va continua probabil să servească drept punct nevralgic pentru vocile din spațiul informațional care s-au bucurat istoric de o relație de susținere reciprocă cu Putin.

ȘTIRE INIȚIALĂ În timp ce multe voci din spațiul informațional rusesc au criticat ferm anunțul de încetare a focului, anumite elemente de linie dură au profitat de declarația lui Putin pentru a continua să propage narațiunea conform căreia Putin este un protector al valorilor religioase și al moralei. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a declarat pe 6 ianuarie că Putin a oferit „mâna milei creștine” Ucrainei și că Ucraina a respins-o pentru că Ucraina nu are credință. Comandantul forțelor speciale cecene Akhmat, Apti Alaudinov, a răspuns la încetarea focului cu laude strălucitoare pentru Putin, pe care l-a numit un „adevărat creștin credincios”, a remarcat că Isus este un profet venerat și în islam și a acuzat că „satanismul” ucrainean este motiv pentru care Kievul a refuzat să accepte armistițiul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură de proporții la Rapid: Mircea Lucescu, contract pe 5 ani ca manager general

2 Cele mai noi date despre pensionarii din România

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

5 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”